Kredi Kartı Kullanım Rehberi

Kredi kartlarınızı kullanırken dikkat etmeniz gerekenler

Modern hayatın insanlara kazandırdığı en önemli kazançlardan biride kredi kartı.Fakat gerek ülkemizde gerekse tüm dünyada milyonlarca insan kredi kartlarını doğru bir şekilde kullanamadıkları,sahip oldukları kartlarla ilgili kanunları ve haklarını tam olarak bilmedikleri için mağdur olmaktadırlar.

Ø İlk olarak hepimizin bildiği fakat birçoğumuzun göz ardı ettiği bir gerçeği hatırlatmakta fayda var.Elimizdeki kredi kartımız bize bağışlanmış sınırsız bedava alışveriş yapabileceğimiz mucizevi bir kart değil.Hiç ama hiç aklımızdan çıkarmamamız gerekir ki kredi kartımızı kullanarak yaptığımız tüm ürün ve hizmet alımlarının karşılığını son kuruşuna kadar öderiz.Kartımızı kullandığımız anda cebimizden nakit çıkmıyor olması çok uzun olmayan bir süre sonra cebimizden naktin mutlaka çıkacağı gerçeğini bize unutturmamalı.
Ø Çok kredi kartı sahibi olmayı bir prestij aracı olarak görmeyelim.Unutulmamalıdır ki çok sayıda kredi kartının kontrolü hesabını en iyi bilen insanlar için bile oldukça zordur.Çok gerekli olmadıkça kredi kartı sayımızı ikinin üzerine çıkarmayalım.
Ø Kredi kartı limitinizi aylık gelirinizin güvenli bir miktarda altında tutmaya çalışın.Kart limitimizin aylık gelirimizle aynı veya daha yüksek olması büyük bir risktir.
Ø Ekonomide borcunu başka bir borçla kapatmaya başlayan işletmelerin sonun başlangıcında olduğu söylenir.Bir kredi kartınızın ödemesini yapabilmek için başka bir kredi kartınızdan nakit avans çekmeye veya başka insanlardan borç almaya başlamışsanız çok büyük bir tehlikenin eşiğindesiniz demektir.Hemen kart kullanım şeklinizi gözden geçirin ve etkili tasarruf önlemleri ile içine girmek üzere olduğunuz büyük tehlikeden bir an önce kurtulmaya gayret edin.
Ø Eğer uzun vadeli bir alışveriş yapma ihtiyacı duyarsanız bunu yakınlarınızdan borç alarak ya da bankaların tüketici kredilerinden faydalanarak yapmaya çalışın.Kredi kartınızla çok uzun vadeli alışverişler yapmak hiçte akıllıca olmayan bir yöntemdir.
Ø Bankaların her ay ekstrenizi çıkaracağını ve son ödeme tarihini geçirmeniz durumunda yasal faiz uygulamasına başlayacağını unutmayın.Eğer herhangi bir sebeple ekstreniz size vaktinde ulaşmazsa bu o ay bankanızın sizden ödemenizi istemeyeceği veya geç isteyeceği anlamına gelmemektedir mutlaka bankanızla irtibata geçerek ödeme bilgilerinizin size en kısa zamanda ulaştırılmasını sağlayın.
Ø Herhangi bir sebeple kart borcunuzu ödeyemediğiniz zaman bunu görmezden gelmeyin.Hemen hemen bütün bankaların bu tür durumlarda size sunacağı (tabi ki belli bir faiz oranıyla) bir ödeme planı vardır.Bankanızla irtibata geçerek size en uygun ödeme alternatifini belirleyin.
Ø Taksitli bir alışveriş yaptığınız zaman her ay yapmanız gereken ödemeleri sistemli bir şekilde not edin ve sonraki aylarda alışveriş sınırınızı belirlerken ödemeniz gereken aylık taksitlerinizi mutlaka göz önüne alın.